Wat is malware en wat kun je doen om het te voorkomen?

Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige software, zoals virussen en ransomware (gijzelsoftware). Het woord malware komt van het Engelse ‘malicious software’. Er zijn tal van verschillende soorten malware, ze hebben met elkaar gemeen dat ze een opzettelijke kwaadaardige werking hebben. Met malware worden computersystemen verstoord, apparaten beschadigd, gegevens gestolen en chaos veroorzaakt.

Oorzaken malware

Er zijn verschillende manieren waarop een computer besmet kan worden met malware:

  • De meeste malwarebesmettingen komen door ‘gaten’ of ‘lekken’ in verouderde software (bijvoorbeeld in Windows, Internet Explorer of andere software). Door middel van een exploit wordt zo’n lek misbruikt, waardoor kwaadwillende een computer kunnen infecteren.
  • Maar ook de gebruiker zelf kan de oorzaak zijn van een malwarebesmetting, door het bezoeken van louche of ‘foute’ websites zoals sommige pornowebsites of websites met gratis mp3-bestanden. Ook het gebruik van een besmette USB-stick kan zorgen voor een malware-infectie.
  • Een malwarebesmetting kan ook komen door het installeren van gratis software, waarbij ongevraagd adware of spyware wordt geïnstalleerd op de computer.

Veilig werken: thuis, op kantoor en onderweg

Met de beveiligingsproducten van BeProtected zorg je dat jouw medewerkers veilig kunnen werken.

Soorten malware

Hieronder een lijst van veel voorkomende soorten malware. Deze lijst is niet volledig, er zijn heel veel soorten malware.

Virus

Een virus is een bekend soort malware en heeft als doel het toebrengen van schade. Een virus is een computerprogramma dat zich in een bestand op je computer nestelt. Het virus infecteert zo andere bestanden of software, waardoor de bestanden en/of software worden verwijderd of beschadigd. Virussen hebben meestal de vorm van een (.exe) uitvoerbaar bestand.

Ransomware (gijzelsoftware)

Ransomware is kwaadaardige software waarmee cybercriminelen je computer blokkeren of bepaalde bestanden versleutelen. Slachtoffers moeten losgeld (ransom) betalen om van de blokkade af te komen, vaak in een digitale valuta zoals bitcoins.

Trojaans paard

Dit type malware is vermomd als ‘goede’ software – een onschuldig programma dat je nietsvermoedend installeert – maar heeft ondertussen kwaadaardige bedoelingen. De malware opent een ‘achterdeur’ in de beveiliging, waardoor andere malware toegang krijgt en schade kan toebrengen.

Spyware

Zoals de naam al aangeeft is spyware is een vorm van malware die je bespioneert. Het volgt wat je online doet en verzamelt zo waardevolle informatie (zoals inloggegevens of creditcardnummers). Deze informatie wordt vervolgens doorgestuurd naar een externe partij, vaak tegen betaling.

Adware

Dit type malware infecteert de computer met reclamesoftware. De advertenties worden vaak weergegeven in pop-up vensters of als (ongewenste) reclame op websites. Adware is niet altijd schadelijk, maar natuurlijk wel ongewenst.

Worm

Een worm doet in principe hetzelfde als een virus, maar kan zich verspreiden over complete netwerken. De ene computer wordt gebruikt om de volgende computer te infecteren.

Hoe kun je malware voorkomen?

Uiteraard is het belangrijk om goede beveiligingssoftware te installeren, zoals een virusscanner en een firewall. Maar daarmee ben je er nog niet. Het is cruciaal om je software up-to-date te houden, alert te zijn en je gezond verstand te gebruiken. Denk hierbij aan de volgende zaken:

  • Een malwarebesmetting komt vaak door fouten (‘lekken’) in verouderde software. Zorg dus dat je software updates installeert zodra ze beschikbaar zijn, dit is erg belangrijk voor de beveiliging van je computer. Update niet alleen Windows, maar ook je andere software. Gebruik ook altijd de laatste versie van je browser. Heb je software op je computer staan die je niet meer gebruikt? Verwijder deze dan.
  • Surf niet naar verdachte of ‘foute’ websites. Als je een website bezoekt die illegale software bevat kan er malware op je computer terecht komen. Pas ook op voor vreemde links in e-mails.
  • Gratis software heeft soms allerlei toevoegingen, zoals adware of spyware. Pas hiermee op en let er bij het installeren op dat je niet extra toolbars of programma’s mee installeert.
  • Wanneer je software downloadt, doe dit dan altijd via de website van de ontwikkelaar. Hier loop minder risico. Via een zoekmachine kom je vaak terecht op een download-portal, met verschillende, en vaak verwarrende, downloadknoppen en dit kan voor problemen zorgen.
  • Pas op met dubieuze bijlages in e-mails, want deze kunnen schadelijke software bevatten. Ook als de e-mail van een bekende komt, open de bijlage niet. Het kan namelijk zijn dat de computer van de bekende besmet is met malware en dat de e-mail automatisch is verstuurd.

 

Terug naar de kennisbank