Bankhelpdeskfraude

Wat is bankhelpdeskfraude en wat kun je doen om het te voorkomen?

Bankhelpdeskfraude is een vorm van oplichting waarbij een fraudeur zich voordoet als een bankmedewerker. De oplichter probeert je te overtuigen dat je bankrekening is gehackt en dat je je geld het beste kunt overmaken naar een ‘kluisrekening’ om het veilig te stellen. Zo komt je geld op de rekening van de oplichter terecht.

Hoe werkt bankhelpdeskfraude?

De oplichter belt het slachtoffer en maakt daarbij gebruik van ‘spoofing’. Dit is een techniek waarbij via internetbellen de beller zelf het nummer kan kiezen dat de ontvanger op zijn telefoon te zien krijgt. Zo kunnen criminelen telefoonnummers van banken misbruiken. Omdat het nummer van de bank op het scherm van je telefoon staat lijkt het of je te maken hebt met een echte bankmedewerker.

De beller doet zich voor als een medewerker van de fraudehelpdesk van een bank en zegt dat je bankrekening is gehackt en er verdachte transacties op te zien zijn. Vervolgens zal de oplichter er op aandringen dat je je geld veiligstelt door het zo snel mogelijk over te maken naar een ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’ van de bank. Dit soort rekeningen bestaan echter niet. In werkelijkheid is dit de rekening van de oplichter. Het kan ook voorkomen dat de oplichter vraagt om pincodes en beveiligingscodes voor internetbankieren, waarmee de bank de overboeking voor je zou kunnen doen. Of de beller zegt dat het nodig is dat hij directe toegang tot je computer krijgt en dat je daarvoor bepaalde software moet installeren.

De oplichters beschikken vaak over privégegevens van het slachtoffer, zoals naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer, rekeningnummer en e-mailadres. Deze gegevens zijn mogelijk illegaal verhandeld op internet of via een eerder datalek in handen gekomen van criminelen, bijvoorbeeld uit data van callcenters of door het hacken van websites van internetwinkels.

Veilig werken: thuis, op kantoor en onderweg

Met de beveiligingsproducten van BeProtected zorg je dat jouw medewerkers veilig kunnen werken.

Hoe kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van bankhelpdeskfraude?

Iedereen kan slachtoffer worden van deze vorm van oplichting. Het is belangrijk om je te beseffen dat een bank je nooit zal vragen naar je pincode of beveiligingscodes voor internetbankieren. Ook zal een bank je nooit vragen om geld over te boeken naar een andere rekening om het veilig te stellen. Verder zal een bank je ook nooit onder druk zetten om zo snel mogelijk te handelen. Wanneer er verdachte transacties te zien zijn heeft een bank zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren. Zorg dus dat je nooit geld overmaakt als je gebeld wordt door een ‘bankmedewerker’. Geef je pincode of beveiligingscodes niet af en installeer geen software op verzoek van de beller.

Het belangrijkste advies: hang gelijk op wanneer je een oplichter aan de lijn hebt. Ook als je twijfelt kun je het beste gelijk ophangen. Zoek vervolgens zelf het juiste telefoonnummer van de bank op – via de website van de bank – zodat je de bank kunt terugbellen om te vragen of het klopt dat er verdachte transacties op je rekening te zien zijn.

Wat kun je doen als je slachtoffer bent geworden van bankhelpdeskfraude?

Ben je slachtoffer geworden van bankhelpdeskfraude? Doe altijd aangifte bij de politie en neem ook contact op met je bank. Banken proberen oplichters op te sporen en hun bankrekeningen te laten blokkeren.

Terug naar de kennisbank